Ciasto z truskawkami i pianką waniliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywna piane stopniowo dodajemy cukier następnie do żółte dodajemy proszek do pieczenia i ocet energicznie zamieszać i połączyć piane z żółtek z piana z białek. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok 25 min w temp. 180 st. Upieczony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa : galaretki turkusowe rozpuścić w ½ litra gorącej wody odstawiamy do całkowitego wychłodzenia żeby uzyskać „kiślowatą” konsystencje wtedy miksujemy galaretkę z serkami waniliowymi.
Truskawki umyć osuszyć i pokroić.
Na jedną część ciasta dajemy ½ masy na to dajemy pokrojone truskawki i przykrywamy drugim blatem ciasta na górę dajemy resztę masy i układamy żelowe serduszka wstawiamy cisto do lodówki. W miedzy czasie przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu gdy będzie już lekko tężejącą wylewamy na schłodzone ciasto.
Komentarze