Ciasto z truskawkami i kremem rabarbarowym dla mamy

0 (0 ocen)

Ciasto w sam raz na dzisiejsze święto, ja jako mama dorosłych dzieci zrobiłam na poczęstunek, bo wiem że niebawem zawitają :)

Składniki:

  • biszkopt na tortownicę ok. 25 cm ; z podanych proporcji wychodzą 2 takie ciasta :
    5 jajek + 4 łyżki cukru kryształu + 1 łyżka cukru z wanilią
    5 łyżek maki tortowej + pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    krem :
    600 g rabarbaru + ok. 5 łyżek cukru + 100 ml wody na początek + 1 galaretka truskawkowa
    200 g miękkiego masła
    3 łyżki cukru pudru
    250m g serka mascarpone
    1 budyń waniliowy bez cukru + 1 dodatkowo 1 średnia łyżka mączki ziemniaczanej + 500 ml mleka
    na wierzch :
    1 kg świeżych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    do nasączenia biszkoptu : woda z cytryną i cukrem lub sok pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z truskawkami i kremem rabarbarowym dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wqy9s8 1. Upiec biszkopt : białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukry, następnie po jednym żółtku ciągle miksując.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypywać po łyżce do jajek dalej ubijając, ale już na najmniejszych obrotach.
    Wylać do tortownicy i wstawić na nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po wyjęciu dobrze schłodzić, potem przekroić na pół.

    Rabarbar obrać, pokroic na małe kawałki, wrzucić do garnuszka, wsypać cukier, wlać 100 ml wody i poddusić aż rabarbar się rozpadnie.
    Uzupełnić wodą, tak aby mieszanki było 400 ml, znowu zagotować, po czym wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia i ostudzic do stężenia (można zrobić dzień wcześniej).

    Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając dodatkową łyżkę mączki ziemniaczanej, dobrze schłodzić.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po łyżce schłodzonego budyniu, następnie po łyżce serka mascarpone koniecznie w temperaturze pokojowej, gdyż z zimnym krem się zwarzy.

    Teraz do kremu dodawać w porcjach galaretkę rabarbarową, wszystko dobrze zmiksować.
  • image-1pxv2ic 2. Przygotować galaretkę truskawkową rozpuszczając 2 sztuki w 850 ml gorącej wody, ostudzic do lekkiego stężenia.

    Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć krem, na to truskawki, zabezpieczyć ciasto obręczą lub paskami papieru i na wierzch wylać galaretkę.
    Schładzać przynajmniej 2 godziny.
  • image-1att7ba 3. Smacznego świętowania :)

    Wszystkiego najlepszego wszystkim matkom, mamom i mamusiom życzę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować