Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Korzystajmy z truskawek póki są :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    3 duże jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem budyniowy:

    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    1 miękkie masło lub margaryna

    Dodatkowo:

    truskawki
    3 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na tortownicę ( średnica 26 cm ).
    Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu zdejmujemy obręcz i pozwalamy ciastu wystygnąć.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    Gdy ciasto nam stygnie, przygotowujemy krem budyniowy. Z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4, wsypujemy do niej budyń i mąkę i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
    Na gotujące się mleko wlewamy budyń z mąką i mieszamy przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
    Do misy miksera wkładamy na przemian po łyżce budyniu i masła ( lub margaryny ). Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
    Na biszkopt ponownie nakładamy obręcz i wykładamy krem.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody ( dodałam zdecydowanie mniej wody żeby po pokrojeniu galaretka była sztywna mimo upalnej pogody :-)). Odstawiamy je do ostudzenia.
    Na ciasto wysmarowane kremem wykładamy truskawki, lekko je w kremie topimy.
    Następnie zalewamy tężejącą galaretką.
    Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować