Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na tortownicę ( średnica 26 cm ).
Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu zdejmujemy obręcz i pozwalamy ciastu wystygnąć.
2.Przygotowujemy krem:
Gdy ciasto nam stygnie, przygotowujemy krem budyniowy. Z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4, wsypujemy do niej budyń i mąkę i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Na gotujące się mleko wlewamy budyń z mąką i mieszamy przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wkładamy na przemian po łyżce budyniu i masła ( lub margaryny ). Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Na biszkopt ponownie nakładamy obręcz i wykładamy krem.
3.Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody ( dodałam zdecydowanie mniej wody żeby po pokrojeniu galaretka była sztywna mimo upalnej pogody :-)). Odstawiamy je do ostudzenia.
Na ciasto wysmarowane kremem wykładamy truskawki, lekko je w kremie topimy.
Następnie zalewamy tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze