Ciasto z truskawkami i budyniem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Łatwe w przygotowaniu, tanie i proste!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
    szczypta soli
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła (zimnego)
    1 jajko
    500 g truskawek
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
    3 szklanki (750 ml) mleka krowiego lub kokosowego
    5 łyżek (50 g) cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z truskawkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    -Ciasto kruche:
    Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
    Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
    Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
    -Budyń i owoce:
    Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
    Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
    Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    Pieczenie:
    - Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby nadać ciastu kokosowego aromatu, do ugotowania budyniu można użyć mleka kokosowego, a do odłożonego ciasta na wierzch (do kruszonki) można dodać 3 łyżki wiórków kokosowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować