Ciasto z truskawkami i budyniem

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Łatwe w przygotowaniu, tanie i proste!

  • 15 porcje
  • Średni

Składniki

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 g masła (zimnego)
1 jajko
500 g truskawek
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
3 szklanki (750 ml) mleka krowiego lub kokosowego
5 łyżek (50 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z truskawkami i budyniem

  • 1. Przygotowanie:
    -Ciasto kruche:
    Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
    Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
    Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
    -Budyń i owoce:
    Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
    Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
    Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    Pieczenie:
    - Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby nadać ciastu kokosowego aromatu, do ugotowania budyniu można użyć mleka kokosowego, a do odłożonego ciasta na wierzch (do kruszonki) można dodać 3 łyżki wiórków kokosowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoletnie smaki

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładaniec z budyniem i truskawkami

Dodane przez: karolina1991karolina

Ciasto przekładaniec z budyniem i truskawkami

Prosty przekładaniec z truskawkami,...

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Dodane przez: smak i uczucie

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto bardzo smaczne i łatwe do...

ciasto bez pieczenia

Dodane przez: anka1988

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Uwielbiam te ciasto bez pieczenia...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: bietka

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Bardzo smaczne ciasto, którego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE