Ciasto z truskawkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłukać, usunąć szypułki i przełożyć do miski. Utłuc je tłuczkiem do ziemniaków (mogą pozostać małe kawałki owoców). Następnie utłuczone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz i dodać 2 łyżki suchej żelatyny. Dobrze razem wymieszać, żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Ostudzić. Na dno blachy do pieczenia o wymiarach 33 cm/23 cm wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wylać ostudzone truskawki. Na truskawki ponownie wyłożyć warstwę herbatników. W jednej szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotować. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszać do zgęstnienia budyniu. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą. Ostudzić. 1 łyżkę żelatyny zalać 2 łyżkami wrzącej wody i dobrze wymieszać, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Dobrze razem wymieszać. Na ostatnią warstwę herbatników ułożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać wiórkami truskawkowymi. Schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.
Komentarze