Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Ciasto schłodzić.
Wierzch: Truskawki oczyścić , przekroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody i lekko tężejącą wylać na truskawki. Ciasto schłodzić.
Komentarze