Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jajek dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, ubić na puszystą masę.
Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wylać do formy o wymiarach 24/34 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C
2.Krem:
Odlać szkl mleka, dodać mąkę i żółtka zmiksować, do reszty mleka dodać śmietankę, cukier, wanilię zagotować, zagotować.
Na gotujące się mleko wlać mleko z mąką i żółtkami, zagotować , wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać wystudzony budyń.
3.Biszkopt nasączyć herbatą z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Truskawki oczyścić .
Na nasączony biszkopt wyłożyć masę, powciskać truskawki.
4.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, wystudzić , zalać biszkopt, całość schłodzić najlepiej przez całą noc.
Komentarze