Ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosto, pysznie ...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    6 czubatych łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek wody mineralnej gazowanej
    1 łyżka maki ziemniaczanej ( z czubkiem)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Krem:
    600ml mleka
    200g masła
    4 żółtka
    1/2 szkl śmietanki 30%
    100g cukru
    3-4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    80g mąki ziemniaczanej

    Do nasączenia:
    1/2 szkl jasnej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    3 -4 łyżki soku z cytryny

    Wierzch:
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jajek dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, ubić na puszystą masę.
    Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wylać do formy o wymiarach 24/34 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C
  • 2. Krem:
    Odlać szkl mleka, dodać mąkę i żółtka zmiksować, do reszty mleka dodać śmietankę, cukier, wanilię zagotować, zagotować.
    Na gotujące się mleko wlać mleko z mąką i żółtkami, zagotować , wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać wystudzony budyń.
  • 3. Biszkopt nasączyć herbatą z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
    Truskawki oczyścić .
    Na nasączony biszkopt wyłożyć masę, powciskać truskawki.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, wystudzić , zalać biszkopt, całość schłodzić najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To może cię zainteresować