Ciasto z szynką, cebulą i cheddarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wytrawne ciasto drożdżowe nadziane farszem z wędzonej szynki, cebuli, cheddara i pietruszki podane z sosem tzatziki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    20 g drożdży
    150 ml letniego mleka lub wody
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego

    farsz:
    100 g startego cheddara
    400 g wędzonej szynki wieprzowej
    3-4 duże cebule
    łyżka masła
    pieprz
    suszone płatki pomidorów
    suszone płatki papryczki chili
    natka pietruszki
    sos tzatziki:
    200 g jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu
    ogórek
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    sok z cytryny
    koperek
    przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciasto z szynką, cebulą i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wzór 1. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać olej i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut.
    Szynkę i obraną cebulę kroimy w kostkę, a następnie dusimy na maśle, aż cebula będzie miękka. Do nadzienia dodajemy posiekaną pietruszkę i i starty ser. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek. Nacinamy środek tak by uzyskać 8 trójkątów, uważamy, żeby nie przeciąć do końca. Każdy trójkąt nacinamy w środku. Na brzegu okręgu wykładamy farsz. Trójkąty przeciągamy przez nacięcie (podobnie jak faworki), a następnie przeciągamy na zewnątrz do brzegu ciasta. W środku ciasta powstanie otwór, w który po upieczeniu można wstawić sos.

    Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.
    Ciasto podajemy przybrane natką pietruszki w środek wstawiamy sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy majonez z jogurtem, posiekanym ogórkiem i koperkiem. Przyprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować