Ciasto z szynką, cebulą i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać olej i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut.
Szynkę i obraną cebulę kroimy w kostkę, a następnie dusimy na maśle, aż cebula będzie miękka. Do nadzienia dodajemy posiekaną pietruszkę i i starty ser. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek. Nacinamy środek tak by uzyskać 8 trójkątów, uważamy, żeby nie przeciąć do końca. Każdy trójkąt nacinamy w środku. Na brzegu okręgu wykładamy farsz. Trójkąty przeciągamy przez nacięcie (podobnie jak faworki), a następnie przeciągamy na zewnątrz do brzegu ciasta. W środku ciasta powstanie otwór, w który po upieczeniu można wstawić sos.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.
Ciasto podajemy przybrane natką pietruszki w środek wstawiamy sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy majonez z jogurtem, posiekanym ogórkiem i koperkiem. Przyprawiamy do smaku.
Komentarze