Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy sukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem.Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całosć drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
2.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym.
Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką.
4.Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia.
Komentarze