Uwielbiam ciasta z owocami, a gdy jeszcze placek jest z kruszonką, mniam, to już mamy komplet.
Poniżej pyszne, szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Oczywiście można je upiec z innymi owocami.
Ciasto z śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka - Składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce.
Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wydrylować.
Ciasto - Cukier i cukier waniliowy utrzeć z margaryną. Stopniowo dodać jajka, olej i śmietanę. Dolać rum. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przełożyć do foremki. Owoce wyłożyć na ciasto.
Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).
Komentarze