Ciasto z śliwkami i kruszonką

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam ciasta z owocami, a gdy jeszcze placek jest z kruszonką, mniam, to już mamy komplet.
Poniżej pyszne, szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Oczywiście można je upiec z innymi owocami.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka
    ½ kostki margaryny
    3 łyżki oleju
    ¾ szklanki cukru
    1 kieliszek rumu
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Kruszonka
    150 g mąki
    100 g cukru
    100 g masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    Śliwki mirabelki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ciasto z śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka - Składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce.

    Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wydrylować.

    Ciasto - Cukier i cukier waniliowy utrzeć z margaryną. Stopniowo dodać jajka, olej i śmietanę. Dolać rum. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.

    Ciasto przełożyć do foremki. Owoce wyłożyć na ciasto.

    Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Mąka Śmietana Jajka Margaryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować