Ciasto z serem, kokosową bezą i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
2.Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok 40 minut, do lekkiego zrumienienia.
3.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach.
4.Masa: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel - mogel, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem, krem podzielić na dwie części do jednej dodać zimną kawę z fusami, dokładnie utrzeć.
5.Przełożenie:
Biszkopt posmarować kremem bez dodatków, delikatnie nałożyć ciasto serowe. Na nim delikatnie rozsmarować większą część kremu kawowego, nałożyć bezę. Posmarować ją pozostałym kremem i posypać kakao.
Komentarze