Ciasto z serem, kokosową bezą i kremem

  • wyświetlono: 2271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto z serem kokosową bezą i kremem

juchab
  • 50min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Ciasto serowe:
700g sera z wiaderka
100g masła
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Niepełne ¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy

Beza kokosowa:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
200g kokosu

Masa:
700ml mleka
4 żółtka
5- 6 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200g masła
2 łyżki kawy zaparzonej w niewielkiej ilości wrzątku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z serem, kokosową bezą i kremem

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
  • 2. Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok 40 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • 3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach.
  • 4. Masa: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel - mogel, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem, krem podzielić na dwie części do jednej dodać zimną kawę z fusami, dokładnie utrzeć.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt posmarować kremem bez dodatków, delikatnie nałożyć ciasto serowe. Na nim delikatnie rozsmarować większą część kremu kawowego, nałożyć bezę. Posmarować ją pozostałym kremem i posypać kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z bezą kokosową

Dodane przez: bietka

Ciasto ucierane z bezą kokosową

Pyszne ciasto, idealne na upalne...

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

Dodane przez: anemon

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

Bardzo udane połączenie jagód i...

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i...

Pyszne, wilgotne i mocno kakaowe...

Ciasto bakaliowe z kokosową bezą

Dodane przez: Magster

CIASTO BAKALIOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

Ciasto typowo jesienno - zimowe,...

Czekoladowe z bezą kokosową i ananasem

Dodane przez: juchab

Czekoladowe z bezą kokosową i ananasem

Rozpływające się w ustach mocno...

Ciasto z nalewki z bezą i kremem kawowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z nalewki z bezą i kremem kawowym

Wykwintne, eleganckie i równie...