Masa serowo - śmietankowa:
250 g śmietany
200 g białego, półtłustego sera
150 g jogurtu naturalnego
250 g świeżych malin + do dekoracji
8 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
Ponadto:
tłuszcz do formy
bułka tarta do obsypania formy
maliny do dekoracji
Ciasto z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Masa serowo - śmietankowa: Ser zemleć. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Maliny zmiksować. Wszystkie składniki wymieszać.
2.Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt przekroić wzdłuż. płaty ciasta przełożyć masą. Udekorować wg uznania najlepiej bitą śmietana i malinami.
Komentarze