Ciasto z rabarbarem według cioci Jadzi

0 (0 ocen)

Smaki dzieciństwa.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 i ½ szklanki cukru
    szczypta soli
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    500 g rabarbaru
    Sok z 2 cytryn
    sukier puder

Ciasto z rabarbarem według cioci jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na gładką masę.
  • 2. Natępnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek i na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto.
  • 3. Rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy na małe 1,5 cm kawałki. Dodajemy go do ciasta i całość wykładamy na dużą blachę.
  • 4. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • 5. Jeszcze gorące polewamy lukrem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru.

Komentarze

Podobne przepisy