Ciasto z rabarbarem pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: obie mąki oraz cukier puder wymieszać, posiekać z masłem, dodać 1 jajo i 1 żółtko, zagnieść ciasto. Ciasto powinno przypominać trochę kruszonkę - tzn. nie być całkowicie zlepione w jedną kulę. Ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce (22x33cm), wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki.
2.Umyty rabarbar pokroić w 1cm kawałki. wymieszać z cukrem i truskawkami, przełożyć do głębokiego rondla. Ciągle mieszając zagotować. Gdy zacznie puszczać sok i lekko się rozpadać, wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać. Zdjąć z ognia.
3.Białka (razem z pozostałym od ciasta) ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając dalej, wsypać mąkę ziemniaczana oraz dodać ocet.
4.Rabarbar wyłożyć na ciasto. Na rabarbar wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180st.C (dolna grzałka).
Smacznego!
Komentarze