Ciasto z rabarbarem pod bezą

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

lekkie, na cienkiej warstwie pełnoziarnistego ciasta, ze słodką i chrupiącą bezą, która przełamuje kwaskowate nadzienie rabarbatowo-truskawkowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki
    2 jaja
    150g masła
    2 łyżki cukru pudru

    1 kg rabarbaru
    200g truskawek
    0,5 szklanki brązowego cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki wody

    Beza:
    4 białka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki płatków migdałowych


Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Beza

Ciasto z rabarbarem pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: obie mąki oraz cukier puder wymieszać, posiekać z masłem, dodać 1 jajo i 1 żółtko, zagnieść ciasto. Ciasto powinno przypominać trochę kruszonkę - tzn. nie być całkowicie zlepione w jedną kulę. Ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce (22x33cm), wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki.
  • 2. Umyty rabarbar pokroić w 1cm kawałki. wymieszać z cukrem i truskawkami, przełożyć do głębokiego rondla. Ciągle mieszając zagotować. Gdy zacznie puszczać sok i lekko się rozpadać, wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • 3. Białka (razem z pozostałym od ciasta) ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając dalej, wsypać mąkę ziemniaczana oraz dodać ocet.
  • 4. Rabarbar wyłożyć na ciasto. Na rabarbar wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.
    Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180st.C (dolna grzałka).
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować