Ciasto z rabarbarem na kruchym cieście z pianką

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto z rabarbarem, upieczone na kruchym cieście z poziomkową pianką. Polecam.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • rabarbar 1,2 kg po obraniu
    cukier 20 dag
    budyń śmietankowy 3 opakowania
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 1 szklanka
    mąka pszenna Typ 450 2 szklanki
    masło 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy 16 g

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    kisiel poziomkowy z cukrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem na kruchym cieście z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:

    Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półtora centymetrowe plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 10 godzin. Po 10 godzinach rabarbar odcedzamy na sicie. Soku powinno być około pół litra litr, jeżeli nie ma tyle to uzupełniamy zimną, przegotowaną wodą do połowy litra. Budyń gotujemy na soku z rabarbaru. Do ciepłego budyniu dodajemy rabarbar, mieszamy.

    Ciasto:

    Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy rabarbar z budyniem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować