Ciasto z rabarbarem , malinami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki.
Tortownicę posmarować masłem.
Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.Następnie stopniowo, dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar oraz maliny,posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta.Smacznego.
Komentarze