REKLAMA

Ciasto z rabarbarem i wiśniami

wyświetlono: 227 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Skoro jest wiosna to musi być też ciasto z rabarbarem. Dla mnie najlepsze jest to według przepisu babci. Ja trochę ten przepis zmodyfikowałam i dodałam trochę wiśni oraz płatki migdałowe. Ciasto jest przepyszne i znika w kilka chwil.

opublikowany: 04.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę o wymiarach 24x28 cm
    Ciasto:
    1) 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatka, ale może być też zwykła)
    2) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3) 250 g masła
    4) 6 żółtek
    5) 2 łyżeczki cukru waniliowego
    Nadzienie:
    1) 1 kg rabarbaru
    2) 500 g wiśni (mogą być mrożone)
    3) ½ szklanki cukru
    Piania:
    1) 6 białek
    2) szczypta soli
    3) szklanka cukru
    4) 2 łyżki budyniu śmietankowego (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    1) 6-8 łyżek płatków migdałów

    *szklanka ma pojemność 250 ml
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy nadzienie:
    1) Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie rabarbar zagotowujemy i osączamy na sitku.
    2) Wiśnie rozmrażamy na sitku, aby się osączyły.
    3) Osączony rabarbar łączymy z wiśniami i delikatnie mieszamy.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy, dzielimy na trzy części, forujemy z nich kule i owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • 3. Na spód blaszki ścieramy na grubej tarce dwie części schłodzonego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
  • 4. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  • 5. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą już lekko ubite dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego i delikatnie mieszamy.
  • 6. Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód, posypujemy go uprażonymi płatkami migdałów i układamy na nim rabarbar z wiśniami, na to ubitą pianę, a na wierzch ścieramy na tarce ostatnią kulę ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
  • 7. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Szybkie ciasto z rabarbarem

Jak jest rabarbar, musi być ciasto.

kategoria: Ciasta do kawy ciasto z rabarbarem placek Desery Ciasto opublikowany: 28.05.2016 | wyświetlono: 6282 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE