Ciasto z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców . Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wierzch:
    2 łodygi rabarbaru
    2 łyżki cukru
    garść świeżych truskawek
    Ciasto:
    2/3 szklanki naturalnego jogurtu
    2 jajka
    100g roztopionego masła
    łyżeczkai aromatu waniliowego
    2/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    3 łyżki jasnego brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na godzinę aby puścił sok. Truskawki umyć i osuszyć.

    2. Po godzinie rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.

    3. Jogurt wymieszać z masłem,jajkiem i dodać aromat.

    4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

    5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

    6. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.

    7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować