Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    8 jajek
    1 i 1/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
    szczypta soli (do białek)

    Kokosowa kruszonka:
    3/4 szklanki wiórków kokosowych
    10 dag miękkiego masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    60 dag rabarbaru
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.

  • 2. Kruszonka:
    Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, palcami zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.
  • 3. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180*C wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować