Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką z kokosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, lekko kwaśne i bardzo smaczne. Moje ciasto przygotowałam z ksylitolem. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    2 szkl mąki orkiszowej
    20 dag masła
    4 żółtka
    1/2 szkl ksylitolu
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    350 g rabarbaru
    3 łyżki wiórków kokosowych
    mąka do podsypania
    Składniki na piankę budyniową :
    4 białka
    1/2 szkl ksylitolu
    4 łyżki oleju
    2 op jasnego budyniu (na 0,5l)
    Ponadto :
    tortownica 24 cm
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z żółtkami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4 ) i zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczków. Przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki. Rabarbar czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski i myjemy, przekładamy na cedzak i odsaczamy z wody.

    Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

    Większą część ciasta wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wkładamy do blaszki, dociskamy i formujemy rant ciasta. Nakuwamy widelcem i posypujemy wiórkami kokosowymi ( 1 łyżka ).

    Białka ubijamy na sztywno i wsypujemy ksylitol, miksujemy przez chwilę i dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia.

    Piankę przekładamy do blaszki i posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy rabarbar. Na wierzch ścieramy druga część ciasta.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować