Ciasto z rabarbarem i budyniem na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć rękoma i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na min. 1 godzinę.
Masa budyniowa:
Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, przesypać cukrem.
Blaszkę o wymiarach 35x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta. Wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą mniejszą porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 45 minut (termoobieg), do zarumienienia.
Komentarze