Ciasto z rabarbarem i budyniem na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w wykonaniu!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny
    3 żółtka
    150 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ziemnej wody
    szczypta soli

    Masa budyniowa:
    1litr mleka
    3 szt budyniu śmietankowego (każdy na pół litra)
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    500g rabarbaru
    odrobina cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z rabarbarem i budyniem na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto połączyć rękoma i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na min. 1 godzinę.

    Masa budyniowa:
    Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.

    Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, przesypać cukrem.

    Blaszkę o wymiarach 35x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta. Wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą mniejszą porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch.

    Ciasto włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 45 minut (termoobieg), do zarumienienia.

Porady

Można również użyć tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować