Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sezon na rabarbar jest krótki, to warzywo nadaje wypiekom oryginalny słodko-kwaskowy smak.A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm

    Ciasto kruche:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    25 dag masła
    3 żółtka
    1 całe jajko
    3 łyżki śmietany
    ¾ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    2 budynie biszkoptowe
    1 litr mleka

    Łodygi rabarbaru-ilość wg uznania
    4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche.
    ¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki do zmrożenia.
  • 2. Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto.
  • 3. Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
    Całkiem zimne ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować