Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka.
Coś wspaniałego....
Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej
chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie spróbować.
Piekłam w blaszce 34x23

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g. masła
    3 pełne łyżki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)

    Rabarbar:
    600 g. rabarbaru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 słoiczek powideł lub konfitury (200 g.) u mnie powidła śliwkowe.

    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski.
    Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka
    i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę.
    Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość foremki.
    Ciasto razem z papierem przełożyć do foremki. Ponakłuwać widelcem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
  • Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 2. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, mniej więcej centymetrowe.
    Nie trzeba go obierać.
    Pokrojony rabarbar przełożyć do miski. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
    Wymieszać. Następnie dodać połowę powideł i jeszcze raz wymieszać.
  • Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując.
    Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać
    mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły.
  • Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 4. Wystudzone ciasto posmarować cienko resztą powideł.
    Następnie wyłożyć rabarbar, a na wierzch wyłożyć pianę z białek.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg.
    Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut.
    Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować