Ciasto z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biszkopt z musem z rabarbaru i bezą

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru

    mus z rabarbaru:
    kilka łodyg rabarbaru
    4 łyżki cukru
    1 łyżką skrobi ziemniaczanej

    beza:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    odrobina soku z cytryny

Ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i mąkę - miksujemy.

    Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok 25 minut, w temperaturze 180stopni.

    Rabarbar myjemy, kroimy w 1cm kawałki.
    Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy.
    Rabarbar puści sok więc nie dodajemy wody!
    Gotujemy aż rabarbar zmięknie.
    Skrobię rozpuszczamy w odrobinie wody, i dodajemy do musu - mieszamy.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie dodajemy sok z cytryny, i stopniowo po łyżce cukru - cały czas miksując.

    Na gotowy biszkopt wykładamy mus rabarbarowy,
    następnie bezę, robiąc kółka łyżką.

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy