Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder, skórkę z cytryny i zimną pokrojoną margarynę, tniemy nożem, mieszając. Dodajemy żółtka, sól, łyżeczkę bardzo zimnej wody i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze dajemy ciasto rozwałkowane, pozostałym ciastem, które nam zostanie wylepiamy boki (możemy trochę zostawić do dekoracji). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód pieczemy 10-12 minut. Rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na 1-cm długości kawałki, przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczana, dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko na podpieczony spód i wstawiamy na ok 30-35 minut do piekarnika. Gdyby rabarbar za bardzo się przypiekał, przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze