Ciasto z ptasim mleczkiem i masą z borówek

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

lekkie letnie ciasto, swoją puszystość zawdzięcza ptasiemu mleczku. Masa z borówek sprawia, że przełamuje ona swoją kwasowością słodycz ptasiego mleczka.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    160g herbatników maślanych
    40g biszkoptów
    80g rozpuszczonego masła

    Ptasie mleczko:
    ½ litra kremówki
    1 galaretka cytrynowa

    Masa z borówek:
    400g borówki amerykańskiej
    1 galaretka owoce leśne
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki letniej wody
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z ptasim mleczkiem i masą z borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki wraz z biszkoptami zmielić w mikserze, wlać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Ptasie mleczko: galaretkę cytrynową ugotować wg przepisu na opakowaniu, schłodzić i włożyć do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na spód z herbatników. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • 3. Galaretkę owoce leśne rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, po czym rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Borówki wraz z cukrem pudrem zblendować, wlać żelatynę i zimną galaretkę. Masę z borówek wylać na ptasie mleczko. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować