lekkie letnie ciasto, swoją puszystość zawdzięcza ptasiemu mleczku. Masa z borówek sprawia, że przełamuje ona swoją kwasowością słodycz ptasiego mleczka.
Ciasto z ptasim mleczkiem i masą z borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki wraz z biszkoptami zmielić w mikserze, wlać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
2.Ptasie mleczko: galaretkę cytrynową ugotować wg przepisu na opakowaniu, schłodzić i włożyć do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na spód z herbatników. Włożyć do lodówki do stężenia.
3.Galaretkę owoce leśne rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, po czym rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Borówki wraz z cukrem pudrem zblendować, wlać żelatynę i zimną galaretkę. Masę z borówek wylać na ptasie mleczko. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Komentarze