ciasto z prażonym słonecznikiem II

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

to ciasto było hitem na rodzinnym spotkaniu,polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

    BISZKOPT

    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -8 łyżek oleju rzepakowego
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    -pół łyżeczki soli
    -2 łyżki ciemnego kakao


    PONCZ

    -4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -3/4 szklanki wody
    -6 łyżek wódki
    -3 łyżki cukru

    MASA

    -1 litr mleka
    -2 budynie śmietankowe
    -4 żółtka
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -3/4 szklanki cukru
    -3 płaskie łyżki maki pszennej
    -250 g masła lub margaryny


    SŁONECZNIK PRAŻONY

    -350 g słonecznika
    -150 g masła
    -4 łyżki mleka
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z prażonym słonecznikiem ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą.
    Dodajemy cukier, ubijamy.
    Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka.
    W osobnej miseczce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao.
    Dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
    Na koniec dodajemy olej, miksujemy.

    Masę wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

    Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki i studzimy. Następnie kroimy na 2 blaty.
  • 2. MASA

    Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy.
    Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń.
    Studzimy.

    Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem.

    I masa gotowa :-)
  • słonecznik 3. SŁONECZNIK

    Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy.
    Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.
    WAŻNE musimy co chwilkę mieszać słonecznik by się nie przypalił bo będzie gorzki.

    Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje.
    Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub walić wałkiem :-)
  • 4. PONCZ składniki mieszamy ze sobą
  • . 5. Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu.
    Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu.
    Całość posypujemy obficie słonecznikiem.
    Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-)
    I gotowe.
    Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować