Ciasto z prażonym słonecznikiem ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą.
Dodajemy cukier, ubijamy.
Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao.
Dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Na koniec dodajemy olej, miksujemy.
Masę wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki i studzimy. Następnie kroimy na 2 blaty.
2.MASA
Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy.
Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń.
Studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem.
I masa gotowa :-)
3.SŁONECZNIK
Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy.
Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.
WAŻNE musimy co chwilkę mieszać słonecznik by się nie przypalił bo będzie gorzki.
Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje.
Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub walić wałkiem :-)
4.PONCZ składniki mieszamy ze sobą
5.Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu.
Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy obficie słonecznikiem.
Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-)
I gotowe.
Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-)
Komentarze