Ciasto z porzeczkami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie i pyszne.

  • 20 min

Składniki:

  • do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml:


    226 g masła w temperaturze pokojowej,
    2 szklanki mąki,
    jajko,
    niepełna szklanka cukru,
    łyżka domowego cukru waniliowego (do jego przyrządzenia użyłam wanilii ze sklepu Smaki Ziemi)
    szczypta soli,
    łyżeczka sody,
    skórka starta z dużej cytryny,
    3/4 szklanki czarnych porzeczek (u mnie z soku),
    1/2-3/4 tabliczki białej czekolady

    lukier (opcjonalnie)
    cukier puder,
    sok z cytryny

Ciasto z porzeczkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę (25x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, skórkę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, ułożyć porzeczki i posiekaną białą czekoladę, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Lukier: cukier puder i sok z cytryny połączyć w takich proporcjach, by powstała gęsta polewa, oblać gotowe ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy