Ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z wyraźną kwaśna nutą, ale bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto;
    14 dag masła
    20 dag cukru
    30 dag mąki pszennej
    2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietany 12 %
    kruszonka:
    75 gram bardzo miękkiego masła
    75 gram cukru
    15 dag mąki pszennej
    dodatkowo:
    1,5-2 szklanki porzeczek ja miałam pomieszane czarne z czerwoną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na gładki krem do kremu maślanego dodajemy po całym jajku i cały czas ucieram. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy maślanej, dolewamy mleko ze śmietaną, teraz całość mieszamy przy pomocy łyżki ( nie mieszamy długo).
    kruszonka:
    Masło w temperaturze pokojowej zostawiamy, aż bardzo zmięknie lub nawet zacznie się topić i do takiego masła dodajemy cukier oraz mąkę, rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.

    Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać, posypać oczyszczona i osuszoną porzeczką, wierzch pokrywamy kruszonką.
    Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować