CIASTO Z POŁÓWKAMI KAKI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Popularne ciasto w innej wersji...bo z owocami kaki :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5-3 szklanek mąki pszennej
    200 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    3-4 szt. kaki
    Lukier:
    2 łyżki śmietany 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z połówkami kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół.
  • 2. W misce mieszamy 2,5 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Na ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min.
  • 4. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
  • 5. Ciasto prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z połówkami gruszek

To może cię zainteresować