Ciasto z pierniczkami

0 (0 ocen)

Ciasto, które każdy zje z smakiem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:
    1/2 l mleka
    cukier waniliowy
    1/2 szkl. cukru
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka margaryny

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki wody
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    60 dag pierników
    dżem wiśniowy

Ciasto z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubijamy z cukrem przez 15 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy kakao. Piec 30 min w tem. 150-160 stopni. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części. Jedna z nich posmarować dżemem i ułożyć pierniczki.
    Masa: Margarynę, szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąkami, wlać do gotującego się mleka. Ugotować. Ciepła masę wylać na pierniki. Przykryć drugim biszkoptem.
  • 2. Polewa: Wszystkie składniki wrzucić do garnka i podgrzewać na małym stopniu. Gdy wszystko się rozpuści polać przestudzoną polewą ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy