Ciasto z pieczonymi winogronami i pianką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To szybka przekąska z dodatkiem zielonych winogron. Wspaniale smakują upieczone w towarzystwie aromatycznej kawy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta kruchego:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółta
    Pół Kostki masła
    Pół szklanka cukru pudru
    2 łyżki śmietany 12%
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki pianki:
    3 białka
    100 ml oleju rzepakowego
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru+łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru pudru
    Szczypta soli
    Ponadto:
    Kiść drobnych zielonych winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z pieczonymi winogronami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodaj zimne masło, cukier i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i zagnieć ciasto i wyłóż na blaszkę 24 na 35 cm.
  • 2. Przygotuj piankę. białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę. Wsyp cukier, ubijaj, aż do rozpuszczenia. Wsyp też proszek budyniowy oraz mąkę nie przerywając ubijania. Na końcu wlej powoli małymi partiami olej i ponownie zmiksuj całość.
  • 3. Piankę wyłóż na ciasto kruche, a następnie połóż na wierzch obrane, umyte, przepołowione winogrona. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować