ciasto z pianką cytrynową i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

przepis ten dostałam kiedyś od koleżanki - zawsze się udaje!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
    1 szklanka + 2 łyżki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku

    PIANKA:
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła
    25 dkg cukru pudru
    4 jajka
    sok z 2 cytryn
    4 płaskie łyżki żelatyny

    3 galaretki truskawkowe
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z pianką cytrynową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ) Blacha 35 na 20 cm.
  • 2. Galaretki rozpuścić w połowie wody,odstawić do wystudzenia.
  • 3. Ugotować 2 budynie śmietankowe w 0,5 litra wody, ostudzić.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (3/4)
  • składniki 5. Kostkę masła zmiksować z żółtkami, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
  • masa budyniowa i piana z białek 6. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do masy budyniowej.
  • truskawki na piance cytrynowej 7. Na końcu wlać sok z cytryn i lejącą żelatynę. Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, żeby pianka stężała. Truskawki wyłożyć na piankę i zalać galaretkami. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować