Ciasto z pianką cytrynową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ) Blacha 35 na 20 cm.
2.Galaretki rozpuścić w połowie wody,odstawić do wystudzenia.
3.Ugotować 2 budynie śmietankowe w 0,5 litra wody, ostudzić.
4.Żelatynę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (3/4)
5.Kostkę masła zmiksować z żółtkami, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
6.Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do masy budyniowej.
7.Na końcu wlać sok z cytryn i lejącą żelatynę. Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, żeby pianka stężała. Truskawki wyłożyć na piankę i zalać galaretkami. Odstawić do stężenia.
Komentarze