Ciasto z pianką ananasową i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło .
Wyłożyć na blaszkę 25/35 wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować)
Piec ok 25 -30 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Przestudzić i nasączyć sokiem ananasowym.
2.Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodawać po łyżce cukru, nadal miksując. Gdy piana jest juz twarda dodawać powoli kokos i mieszać łopatką. Piec ok 25 min. w 160 stopniach. Wyłożyć na deseczkę i przestudzić.
3.Pianka ananasowa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, odstawić do stężenia.
Ananasy odcedzić.
Śmietan fix ubić ze śmietanką, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dać pokrojone w drobna kostkę ananasy.
4.Piankę ananasową wyłożyć na biszkopt, włożyć na kilka minut do lodówki aby pianka stężała.Na piankę wyłożyć bezę kokosową. Całość schłodzić kilka godzin.
Porady
Zamiast smietanki mozemy uzyc np. serka waniliowego, galaretki plus kilka lyzek zelatyny wtedy pianka bedzie bardziej sztywna.
Komentarze