Ciasto z pianą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    40 dkg mąki pszennej
    25 dkg margaryny
    12 dkg cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    dowolna konfitura lub dżem
    orzechy
    rodzynki

    Piana:
    6 białek
    40 dkg cukru pudru
    troszeczkę kwasku cytrynowego
    kilka kropli aromatu cytrynowego

    czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

    Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła.

    Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować