Ciasto z patisonem i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonale smakuje z poranną kawą

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    4 duże jajka
    1 szklanka oleju
    2,5 szklanki drobnego cukru
    1 szklanka smietany 12%
    sok z 1 cytryny
    skórka otarta z 1 dużej cytryny
    około 2 szklanki startego na tarce patisona
    Dowolne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z patisonem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z patisonem 1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj. W oddzielnej misce roztrzepać jdjka z olejem. Dodaj cukier, śmietanę, sok oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodać patisona

    Do miski z mokrymi składnikami wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.na wierzchu wyłożyć owoce. U mnie jeżyny, borówki i czereśnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Porady

Ciasto na wierzchu można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować