Ciasto z pasternakiem

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto na bazie pasternaku-warzywa o łagodnym i słodkim smaku, który idealnie nadaje się do takiego rodzaju wypieku niczym marchew. Dodatek bananów i daktyli zamiast cukru sprawia, że jest to zdrowsza wersja ciasta, a jaka pyszna.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 260g obranego pasternaku
    12 sztuk daktyli
    2 dojrzałe banany
    5 jaj
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z pasternakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z pasternakiem 1. Daktyle zalać wrzątkiem na minimum 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i rozgnieść je razem z bananami za pomocą widelca. Nie muszę być idealnie rozgniecione na gładką papkę, ale można je również zmiksować. Pasternak zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wychodzą 2 szklanki.
    Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę. Ciągle ubijając wlewać powoli olej i miksować do połączenia się tych składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać szpatułką, następnie dodać pasternak i banany z daktylami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pasternak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować