Ciasto na bazie pasternaku-warzywa o łagodnym i słodkim smaku, który idealnie nadaje się do takiego rodzaju wypieku niczym marchew. Dodatek bananów i daktyli zamiast cukru sprawia, że jest to zdrowsza wersja ciasta, a jaka pyszna.
Ciasto z pasternakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalać wrzątkiem na minimum 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i rozgnieść je razem z bananami za pomocą widelca. Nie muszę być idealnie rozgniecione na gładką papkę, ale można je również zmiksować. Pasternak zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wychodzą 2 szklanki.
Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę. Ciągle ubijając wlewać powoli olej i miksować do połączenia się tych składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać szpatułką, następnie dodać pasternak i banany z daktylami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 55 minut.
Komentarze