Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową polewą

  • wyświetlono: 620 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto ucierane na oleju, z masą owocową - z truskawek, jabłek i wiśni, na bazie grysiku i galaretki. Do tego masa z dużą ilością wiórek kokosowych oraz polewa przygotowana z czekolady deserowej. Kompozycja nie za słodka, a całość świetnie zastawiona smakowo. Ciasto jest po prostu wyśmienite!

P10

Składniki

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 fiolka aromatu migdałowego (2 ml)

Masa owocowa:
5 większych jabłek (łącznie 700 - 750g)
600 g truskawek
250 g wiśni drylowanych
3 łyżki kaszy manny
2 opakowania galaretki o smaku agrestowym (na 1/2 L wody każde)

Masa kokosowa:
4 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
500 g masła
400 g śmietany 12%
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru

Polewa:
100 g czekolady deserowej 45% kakao
3/5 szklanki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową polewą

  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą1. Jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i aromat dokładnie utrzeć. Wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną i całość ponownie dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą2. Piec 25 min (180 st. C).
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą3. Truskawki zmiksować lub pognieść. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w małą kostkę. Do garnka przełożyć truskawki, jabłka i wiśnie - gotować ok. 10 min. Następnie wsypać kaszę mannę, wymieszać i gotować jeszcze 1 - 2 min, mieszając.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą4. Garnek zestawić z ognia, wsypać oba opakowania galaretki i mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą5. Ciepłą masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto. Piec kolejne 25 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą6. Składniki przeznaczone na masę kokosową gotować 15 min, często mieszając. Wystudzoną masę wyłożyć na warstwę owocową ciasta.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą7. Na polewę mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę - rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeszcze płynną polewą udekorować wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataCiastoTruskawkibiszkoptwiórki kokosowejabłkaDeserna słodkomasa kokosowaplacekkasza mannakokosczekolada deserowababkaśmietanaWiśniepolewa czekoladowamlekomasłomąka ziemniaczanaefektownena zimnoaromat migdałowygalaretka agrestowagrysikucieranemasa owocowawarstwowena olejunie za słodkieprzpis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dodane przez: justi2401

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i polewą...

Bardzo często piekę to ciasto,...

ciasto kopuła z bananami

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto ,,kopuła,, z bananami i polewą czekoladową

Aromatyczne wilgotne kawowe ciasto,...

Ciasto czekoladowe z polewą

Dodane przez: rosik93

Ciasto czekoladowe z polewą

Szybkie ciasto czekoladowe, idealne...

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Dodane przez: agatab

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Takie połączenie składników w tym...

Ciasto Ambasador

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami...

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma...

Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą!

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą!

Wieloletni przepis, tzw. "ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE