Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową polewą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto ucierane na oleju, z masą owocową - z truskawek, jabłek i wiśni, na bazie grysiku i galaretki. Do tego masa z dużą ilością wiórek kokosowych oraz polewa przygotowana z czekolady deserowej. Kompozycja nie za słodka, a całość świetnie zastawiona smakowo. Ciasto jest po prostu wyśmienite!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    5 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 fiolka aromatu migdałowego (2 ml)

    Masa owocowa:
    5 większych jabłek (łącznie 700 - 750g)
    600 g truskawek
    250 g wiśni drylowanych
    3 łyżki kaszy manny
    2 opakowania galaretki o smaku agrestowym (na 1/2 L wody każde)

    Masa kokosowa:
    4 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    500 g masła
    400 g śmietany 12%
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru

    Polewa:
    100 g czekolady deserowej 45% kakao
    3/5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 1. Jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i aromat dokładnie utrzeć. Wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną i całość ponownie dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 2. Piec 25 min (180 st. C).
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 3. Truskawki zmiksować lub pognieść. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w małą kostkę. Do garnka przełożyć truskawki, jabłka i wiśnie - gotować ok. 10 min. Następnie wsypać kaszę mannę, wymieszać i gotować jeszcze 1 - 2 min, mieszając.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 4. Garnek zestawić z ognia, wsypać oba opakowania galaretki i mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 5. Ciepłą masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto. Piec kolejne 25 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 6. Składniki przeznaczone na masę kokosową gotować 15 min, często mieszając. Wystudzoną masę wyłożyć na warstwę owocową ciasta.
  • Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą 7. Na polewę mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę - rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeszcze płynną polewą udekorować wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0hp00ob

To może cię zainteresować