Ciasto z owocami, kruszonką i lukrem

4.51 (182 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto z sezonowymi owocami posypane kruszonką i skropione lukrem. Rozpływa się w ustach. Znika z blachy zaraz po wyjeciu z piekarnika.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    6 łyżek kwaśnego mleka lub śmietany
    6 łyżek oliwy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Około 600g dowolnych owoców
    Kruszonka:
    100g margaryny
    100g mąki
    100 g cukru.
    Lukier:
    3 łyżki cukru pudru i szczypta wody
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z owocami, kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z owocami i kruszonką 1. Całe Jajka ubijamy ze szklanka cukru, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i oliwę. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blachę. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje
  • Ciasto z owocami i kruszonką 2. Przygotować kruszonkę ,zagniatając wymienione produkty. Na ciasto wyłożyć owoce (ja dałam rabarbar i truskawki obtoczone w cukrze) i posypać kruszonką.
  • Ciasto z owocami i kruszonką 3. Piec w piekarniku 180 stopni przez ok.50 min. Przestudzone ciasto można pokropić lukrem.

    Cisto na blachę prostokątną o wymiarach 25x35cm

Porady

Jeśli nie chcecie aby kruszonka opadła w ciasto ,trzeba ją wyłożyć 15 min. Przed końcem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować