Ciasto z owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto na maślance z owocami sezonowymi. Ja użyłam śliwek, ale mogą to być borówki, jabłka, truskawki.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 duże jajka
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    1/2 szkl. oleju
    1 szkl. maślanki
    2 1/2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Owoce: sezonowe, do wyboru.
    Kruszonka:
    mąka pszenna, masło, cukier. W proporcji: 2:1:1.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruszonkę według proporcji. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą ubijamy mikserem razem przez ok. 10 minut na puszystą masę. Następnie kolejno łączymy z olejem i maślanką, miksujemy. Dodajemy uprzednio przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem wysmarowaną masłem. Układamy na wierzchu owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 C, do suchego patyczka.

Porady

Ciasto można upiec bez kruszonki, a po wystygnięciu posypać je cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować