Ciasto z owocami i bezową pianką

4.49 (193 ocen)

  • 60 min

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • (na formę o wymiarach 25cmx25cm)
    Ciasto:
    3 żółtka
    ¾ szklanki cukru
    15g cukru waniliowego
    ¾ szklanki kwaśniej śmietany 18%
    1,5 szklanki maki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oliwy
    Owoce (u mnie śliwki)
    Bezowa pianka:
    3 białka
    100g drobnego cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Ciasto z owocami i bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą te o kwaskowym smaku. Ja użyłam śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i niemal upieczone. W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować