Ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.
Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.
Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.
Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze