Ciasto z nutellą i bitą śmietaną

4.5 (156 ocen)

Cos dla miłośników czekolady i pysznej, bitej śmietany.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    200 g nutelli
    1/2 kg suszonych śliwek
    1 kostka masła
    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietany 36%
    1 galaretką truskawkowa
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z nutellą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy na puch wraz z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Na sam koniec ubijamy pianę z białek i wmieszujemy do ciasta przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy 30-35 minut. Krem: śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie porcjami dodajemy nutellę. Gdy krem już będzie gładki, dodajemy pokrojone śliwki. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną masę śmietanową ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Przełożenie ciasta: na biszkopt wykładamy krem czekoladowy ze śliwkami, na krem wykładamy masę śmietanową. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą gorzką. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masy dobrze stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować