Ciasto z nutą kawową i kokosową

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od cioci, często towarzyszy naszym rodzinnym spotkaniom

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kokosowe: 6 białek, 18 dag cukru, 20 dag wiórek kokosowych.

    Krem:
    3 żółtka
    2,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 duży budyń śmietankowy
    1 margaryna
    alkohol, mąka, kawa rozpuszczalna

    Polewa : 1/3 kostki margaryny, 4 łyzki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Ciasto z nutą kawową i kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciemny biszkopt
  • 2. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać wiórki kokosowe i upiec na złoto na folii aluminiowej.
  • 3. Krem: Budyń wsypać do szklanki, dopełnić mąką tortową . Rozrobić to w szklance mleka i dodać trzy żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem dodając rozrobiony budyń. Ostudzić i utrzeć z margaryną Kasią dodając dwie łyżki kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ) i dwie łyżki alkoholu .
  • 4. Biszkopt przekroić na pół i układać warstwami: biszkopt - masa-ciasto kokosowe- masa- biszkopt.
  • 5. Składniki na polewę przełożyć do rondla i gotować aż zacznie gęstnieć. Gorącą polewą polać fantazyjnie po cieście.
    Smacznego!!!

Porady

ciasto można upiec zarówno w prostokątnej jak i okrągłej blasze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować