Ciasto z nadziewanymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piekłam kilka rodzajów ciast ze śliwkami, ale to uważam za najlepsze. Jest wilgotne, rozpływa się w ustach, a orzechy w śliwkach to dodatkowa chrupiąca niespodzianka.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg śliwek węgierek
    • 5 jajek
    • 250 g mąki krupczatki
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • połowki orzechów włoskich - taka sama ilość jak śliwek
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z nadziewanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
    • Dodawać na przemian po żółtku i po łyżce mąki.
    • Na koniec wsypać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek.
    • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    • Śliwki lekko naciąć z wąskiego końca, aby wyjąć pestkę, a w jej miejsce włożyć połówkę orzecha.
    • Śliwki ułożyć na cieście skórką w kierunku ciasta.
    • Piec 45 minut w 180 st.C.
    • Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast orzechów można użyć migdałów, które doskonale imitują pestki śliwek, co wprawia w konsternację niejedną degustującą ciasto osobę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować