Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelewamy na blachę (22 cm/24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180oC.
2.Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia a następnie kroimy na pół.
3.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
4.Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. A następnie mieszamy z masą truskawkową.
5.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszamy z musem truskawkowym. Mus wkładamy do lodówki i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia.
6.Lekko zgęstniały mus dzielimy na dwie części i przekładamy przekrojone ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Komentarze