CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pyszne i proste do zrobienia. Ładnie się prezentuje na talerzu, więc jest idealne na domowe przyjęcia.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jajek
    • 5 łyżek cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    • 1 kg truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelewamy na blachę (22 cm/24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180oC.
  • 2. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia a następnie kroimy na pół.
  • 3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. A następnie mieszamy z masą truskawkową.
  • 5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszamy z musem truskawkowym. Mus wkładamy do lodówki i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia.
  • 6. Lekko zgęstniały mus dzielimy na dwie części i przekładamy przekrojone ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować