Ciasto z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier,ubijamy na lśniącą pianę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy Mąkę ,proszek i kakao przesiewamy,dodajemy do masy porcjami i delikatnie mieszamy łopatką.Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia{32-22cm},pieczemy ok pół godziny.Studzimy,przekrawamy wzdłuż na pół. Czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki,rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody,odstawiamy do napęcznienia.Śmietanę na masę ubijamy.Żelaynę podgrzewamy,rozpuszczamy i łączymy z łyżką śmietany ,dodajemy do reszty śmietany,krótko miksujemy.Wlewamy ciepłą czekoladę,miksując na wolnych obrotach aż masy si ę połączą.Jedna częśc ciasta wykładamy do blachy,mocno nasączamy,wykładamy masę czekoladową,przykrywamy drugim blatem i nasączamy resztą ponczu . Łyżeczkę żelatyny zalewamy2 łyżkami zimnej wody,odstawiamy .Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę,miksujemy chwilę,wykładamy na ciasto.Dekorujemy startą mleczną czekoladą i nitkami stopionej gorzkiej czekolady.Chłodzimy kilka godzin,a najlepiej przez noc.
Komentarze