Ciasto z morelami

0 (0 ocen)

Latem można wykorzystać świeże morele a zimą te z puszki.

Składniki:

  • 6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    4 szklanki mąki
    łyżka proszku do pieczenia
    1 mała śmietana 18%
    1/2 kostki margaryny
    2 puszki moreli w syropie
    oraz
    cukier puder

Ciasto z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy margarynę, śmietanę, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ucieramy. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. Blaszkę o wymiarach 40x24 smarujemy delikatnie margaryną i wylewamy ciasto. Morele osączamy na sitku z nadmiaru soku i układamy na cieście dziurką do góry. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy