Ciasto z mirabelkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mirabelki to śliwki, które nadają się nie tylko na soki i konfitury ale też na wypieki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mirabelki: 1 kilogram
    - margaryna półtłusta: 200 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - skurka starta z pomarańczy: 1 sztuka
    - mąka: 350 gramów
    - torebka proszku do pieczenia: 1 sztuka
    - woda mineralna: 75 mililitrów

    - polewa;kwaśna śmitana: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - posiekane migdały: 40 gramów

Ciasto z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki umyć i usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200
    stopni. Blachę wyłożyc papierem do pieczenia.
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masę wymieszać z jajkami.
    Startą skórkę z pomarańczy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia
    i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Dolać taką ilość wody
    mineralnej, aby powstało ciągnące się ciasto. Ciasto rozsmarować na
    blaszce.
    Na polewę wymieszać śmietanę z cukrem i jajka. Na cieście ułożyć
    mirabelki i posmarować polewą. Posypać posiekanymi migdałami. Piec
    około 40 minut w nagrzanym piekarniku.
    Możemy też użyć mirabelek z syropu.

Komentarze

Podobne przepisy