Ciasto z miodem i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto z rozmarynem i miodem ? Kto by pomyślał. Jeśli odstrasza Cię rozmaryn w słodkim wypieku to jesteś w przeogromnym błędzie. Te ciasto na pewno zmieni Twój sposób na podobne ciasta i ciastka. Zachęcam Cie do jego przygotowania bo jest delikatne i mocno wilgotne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    160 ml oleju [rzepakowego lub słonecznikowego - jaki wolisz]
    365 ml jogurtu naturalnego - koniecznie płynnego z gęstym się zważy i będzie widać jego grudki na powierzchni ciasta nawet po upieczeniu
    3 jajka
    odrobina aromatu ulubionego [ja użyłem migdałowego]
    listki z 1 gałązki rozmarynu
    skórka otarta z polowy cytryny
    225 g cukru [najlepiej drobnego]
    310 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/8-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej [wedle preferencji]
    LUKIER:
    ok. 360 g cukru podru PRZESIANEGO
    3-4 łyżki mleka

Ciasto z miodem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia przesiej do dużej miski.

Porady

Wygląda jak baka, no nie ? Możesz przyozdobić wierzch ciasta świeżo ciętymi listkami rozmarynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy